Bemutatkozás

Ecser területén, közvetlenül Budapest közigazgatási határában, a Budapest Airport Zrt. Által üzemeltetett Ferihegyi repülőtér közvetlen szomszédságában, az M0-ás autópálya, a repülőtér és Ecser község által közrefogott területen egy új, magas színvonalú ipari és kereskedelemi gazdasági környezet kialakításának előkészítése folyik. A fejlesztés keretén belül egy egész új városrész fog kialakulni, amely mintaként szolgálhat az INTERMODÁLITÁS ma világszerte oly fontos koncepciójának.

A területet átszeli a Budapest Agglomeráció Területrendezési Terve alapján a tervezett M4-es autópálya fővárosba bevezető szakasza.

Az Önkormányzat és a fejlesztő szoros együttműködésében készült az érintett terület szabályozási tervének módosítása. Az új szabályozási tervben lehetővé válik a Budapest Airport Zrt repülőteréhez kapcsolódó intermodális központ kialakítása. Magyarország egyetlen olyan területe, amely rendelkezik közvetlen közúti, vasúti és légi kapcsolattal. A terület északi határán halad el a Budapest Keleti pu.-Szolnok vasútvonal, keleti részén az MO autópálya, déli részén pedig a Budapest Airport Zrt repülőtere.

A komplex fejlesztési területet nagysága meghaladja a 410 hektárt, amelyből már értékesítésre került 200 hektár. A 210 hektáros terület 17 helyrajzi számon található, a szabályozási terve alapján kereskedelmi célú ipari gazdasági területnek illetve egy része lakó és vegyes területnek minősül.

A kereskedelmi célú ipari gazdasági belterületi ingatlan beépítésének jellemzői:

  • Maximális beépíthetőség 40%
  • Maximális építménymagasság 24 m

A lakó és vegyes területi ingatlan beépítésének jellemzői:

  • Maximális beépíthetőség 20-30%
  • Maximális építménymagasság 5,5-6,5 m

A teljes beépítés prognosztizált időtartama 5-10 év, mely során az egyes területek ütemezetten kerülnek feltárásra. A terület közművesítése az idén befejeződik, kiépítésre kerül az elektromos vezeték, a vízhálózat és a szennyvízvezeték a 3101-es út mentén. A Földgázszállító Zrt-vel kötött megállapodás alapján kiépítésre kerül a gázfogadó állomás, amely a terület gázellátását hosszútávon megnyugtatóan biztosítja.